Obama 2012!

Inför det stundande valet tenderar många konservativa krafter, i USA som i Sverige, att stödja den republikanska kandidaten Mitt Romney. Denna instinktiva identifikation med någon som ligger närmast en, i termer av raslig härstamning, påstått försvar av traditionella värderingar samt patriotism, bör ifrågasättas. Vad kan vinnas genom att stödja Mitt Romney, vilka strategiska fördelar ger han oss?

Politik är ofta en symbolisk kamp. Journalister hyllade Obama under valkampanjen 2008 med närmast messianska undertoner. Obama sågs som en frälsare, han skulle rädda USA från dess budgetproblem, stoppa den militära expansionen och skapa större harmoni i det amerikanska samhället. Inget av det realiserades. Ändå har han kvar en del av den medialt uppmålade hjälteglorian.

Om Obama vinner kommer styrandet av USA att bli mer trögrott, eftersom republikanerna dominerar representanthuset. Reformer är svårare att driva genom. Obama kommer få det betydligt svårt framför sig om han väljs till president. Hjälteglorian kommer att minska avsevärt om han inte kan driva genom de frågor han lovat driva genom. Ingen uppskattar en ineffektiv ledare.

Den president som vinner valet kommer att förknippas med de negativa ekonomiska konsekvenser som USA:s enormt stora budgetunderskott leder till. Antagligen kommer större oroligheter att prägla framtidens Amerika. Det sociala kapitalet, förtroendet mellan medborgarna och förtroendet för staten lär minska. Landet lär splittras upp ännu mer på grund av mångkultur och ekonomiska klyftor. Vem vill vi se förknippad med dessa negativa trender? En vit man som kämpar för frågor som de europeiskättade sympatiserar med? Eller en svart man som gynnar de etniska minoriteterna i ännu högre grad än sin vita motståndare?

Om Obama vinner kommer han bli starkt förknippad med den ekonomiska, kulturella och sociala nedgång som väntar landet. Hans makttillträde år 2008 ledde direkt till radikalisering av europeiskättade grupperingar. Det mångkulturella USA blev ännu mer framträdande med en svart man som president. Med en ny seger för Obama kommer hans namn och den mångkulturella symbolik som han är kopplad till dras i smutsen ännu mer. Därför hoppas vi på seger för Obama. Obama 2012!

Glöm inte att gilla och dela Nyskapande på Facebook
- Länk

Du kan även följa oss på Twitter
- Länk

Kommentera