Zlatan och blattenarcissismen

ANALYS. Varje gång olika kulturer möts sker alltid någon form av kulturkrock. När svenskar möter främlingar från Mellanöstern och Afrika sker kulturkrocken i flera olika avseenden. Ett av dem är att de etniska främlingarna kräver respekt och uppskattning utan att ha förtjänat det. Vi kallar denna karaktärsbrist för blattenarcissism.

Primitiv dans

Blattenarcissismen yttrar sig i flera avseenden. De kan exempelvis vara oproportionerligt stolta över sitt hemland. Just det land som de var tvungna att fly ifrån. Främlingarna tror sig också vara överlägsna oss svenskar i andra avseenden. De tror att de har rytm i blodet trots att deras musikaliska talang och koreografiska färdigheter fortfarande är i nivå med att dansa kring en lägereld till trumljud. Några symfoniorkestrar, operor, avancerad koreografi har de än så länge inte lyckats med. De är överdrivet stolta över sin flottiga kebab och ser ner på nordisk mat, samtidigt som de förbiser att det är en nordisk restaurang som vunnit pris som världens bästa restaurang tre år i rad. [1]

För oss nordbor är det komiskt hur främlingarna tror sig vara stolta utan att grunda det på någonting. Vi talar alltså om personer som flytt från andra delar av världen, för att de inte klarar av att bo i ett land som majoriteten av deras landsmän klarar av att bo i. De har flytt från ett samhälle som ligger långt efter Sverige i utvecklingen och sedan hävdar de att ”Sverige vore ingenting utan oss blattar”. Även om de inte förstår det så gör de en ofrivillig parodi av sig själva genom sin löjliga blattenarcissism.

Inte så smart men utmärkt bollsinne. Zlatan och sjölejon har mer gemensamt än vad de flesta tror.

Ett tydligt exempel på en blattenarcissist är Zlatan Ibrahimovic. I hans illa skrivna självbiografi berättar han stolt om hur han stal från andra, var otrevlig, fegt misshandlade andra, var elak och aggressiv mot sin omgivning med mera. Blattenarcissismen är enklare att förstå när man läser att det handlar om dåligt självförtroende och mindervärdeskomplex. I Zlatans fall handlar det bland annat om hur han hade så svårt att hänga med i skolan att han var på väg att placeras i särskola, en skolform för elever med begåvningsmässiga funktionsnedsättningar.[2] Zlatan klarar inte ens av skolgången, ändå anser han sig tillräckligt bildad och klok för att stå över oss svenskar och säga åt oss vilken politik vi ska ha och kunna definiera vem som är svensk.[3] Det är lika tragiskt som komiskt.

Som en kontrast till deras attityd står nordbornas självkritik. Vi har svårt att slå oss för bröstet såvida vi inte avklarat något av värde. Och även när vi har genomfört imponerande gärningar så talar vi oftast inte högt om det. Denna självkritik är ett tveeggat svärd – både risker och möjligheter finns. Den medför konstruktiv kritik och möjligheter till förbättring. Med självkritiken kommer även en missnöjdhet, som kräver fortsatt utveckling. Dock är vi istället särskilt utsatta för så kallad etnomasochism, det vill säga att se på den egna etniska tillhörigheten med skuld, misstro och förakt.[4] Det är en avart av vår viktiga självkritik, vilket kan kontrasteras gentemot främlingarnas orimliga självförtroende. De blir nöjda med småsaker. Vi däremot har högre krav på oss själva.

Arno Breker BerufungNyckeln till vår framgång beror alltså på vår självkritik. Att vi vet vad vi inte vet. Att vi är noggranna. Det är vårt ifrågasättande av oss själva som pressar oss vidare. En attityd som strävar efter kunskap, ökade förmågor, ökad perception och ökad insikt för dess egen skull. Det är vi som avancerar tack vare självkritiken medan de etniska främlingarna står stilla och stoltserar utan att prestera. Det är det viktiga i det långa loppet. På sikt kan endast vi stå som segrare!

 

Hitta oss på sociala medier:
Nyskapande på Facebook
Nyskapande på Twitter

———————————————————————————————————-

Referenser
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Noma_%28restaurant%29
[2] http://www.sydsvenskan.se/sport/citat-ur-zlatans-sjalvbiografi/
[3] http://www.svd.se/sport/zlatan-om-sd-krisen-flyt-pa-och-hang-med_7780346.svd
[4] http://sv.metapedia.org/w/Etnomasochism

9 reaktion på “Zlatan och blattenarcissismen

 1. Jag gillar den här artikeln skarpt. Även om den förmodligen inte är det så skulle den kunna vara inspirerad av de andra och tredje kapitlen i Richard McCullochs bok Änglarnas levnadsöde. Det är många paralleller. Tryckt alternativ media (dvs. Nya Tider, Dispatch International och Nationell Idag) finge gärna införa en sportbilaga för den här sortens artiklar. Jag är helt ointresserad av sport, men sportreportage som detta skulle helt klart väcka upp ett sådant intresse.

 2. Trevligt att Nyskapande är tillbaka efter jul- och nyårsuppehållet.

  Bra artikel också, själva begreppet ”blattenarcissism” är så klockrent det bara kan bli. Alla har sett det i massmedia, alla vanliga svenskar har upplevt det i sin vardag.

  Alltför länge har begreppet ”nyskapande” förknippats med efterblivet efterapande: antingen av mediokra judiska akademiker eller av blattenarcissistiska kulturinfluenser. Skönt att det äntligen ser ut som om det är på väg att ske en förändring av detta!

 3. Det ligger rätt mycket i det här resonemanget, att den ytliga överdrivna självkänslan hos invandrare från MENA-länder ofta egentligen är ett sätt att hantera den bristande självkänsla de drabbas av när de ställs inför den i jämförelse överlägset mer lyckade västerländska civilisationen. För några dagar sedan läste jag en artikel om en pakistansk professor som sade samma sak, att den muslimska världen lider av kollektiv ångest över att de förstått att de lyckats sämre än oss men inte kan förstå varför. I det läget reagerar dom med att ljuga för sig själva och andra och påstår att de i själva verket är fantastiska, och tyr sig till imamer som ger enkla svar på problemet (brist på teknologiska uppfinnigar? Be mer!)

  För vår del är de här tankarna värda att ha med sig, så att man kan stå med lite rakare rygg och inte överväldigas av invandrarnas skrävel och riskera att faktiskt tro på vad dom säger.

 4. Pingback: Uppdateringstakt under 2013 | Nyskapande

 5. Förmågan att inte vara nöjd över sitt arbete som många nordbor/västeuropeer besitter är själva grunden för vår framgång. ”Jag har uppfunnit bilen, ett revolutionerande transport verktyg, men min bil är ineffektiv, den behöver ett bättre bränsle, en bättre motor …” – 100 år senare är vi fortfarande inte nöjda med bilen, den drar för mycket bensin, den skitar ner. Den kan ständigt bli effektivare.

  Likadant med min musikproduktion, till påståendet ”Fan Svärdslag, det låter asbra!” svarar jag ofta ”Njaa ..det går att fortfarande att göra bättre”, utan vår vilja att ständigt utvecklas så skulle vi inte satt en man på månen och om inte den här kulturen fortsätter så kommer vi förmodligen aldrig sätta en man på mars.

 6. En ypperlig neologism som jag ska lägga på minnet och som mycket passande beskriver de flesta ”blattar” jag träffat.

Kommentera